SB Seating

TILBY MILLIONER AV VARIANTER TIL ET MARKED AV INDIVIDER

SB SEATING
– Kontorstoler for individuelle behov

SB Seating sin fabrikk på Røros produserer ca. 250.000 kontorstoler pr år. Det er mer enn 1000 enheter hver dag, alle bestilt av kunder med personlige ønsker til hvordan deres stol skal se ut.

Da Robert Holm var prosjektleder for flytteprosessen til avisa Arbeidets Rett kunne kontormøblene tilpasses hver enkelt ansatt sine ønsker og koordineres med arkitektens fargepalett. Kontorstolene i de nye kontorlokalene er produsert ut ifra individuelle behov i forhold til høyde på lift og om det skal være armlener og nakkestøtte eller ikke. Det er lenge siden kundene til SB Seating gikk over til å foretrekke tilpassede kontorstoler!

Arbeidsstokken ved fabrikken er vant til at hver dag består av nye unike kundeordre, og at dagens plan alltid skal ferdigstilles, i morgen er det en helt annen plan. Her tenker man at alle stoler er unike, men samtidig er de alle HÅG-stoler. De vet hvordan de skal produseres på en effektiv måte. Kanskje kommer det to like nedover produksjonslinjen etter hverandre? Det hender, men det er tilfeldig og sjeldent at slikt skjer. Eller kanskje dukker det i dag opp en stol ingen har sett maken til før? Produksjonsløsningen og produktene er utviklet med tanke på seriestørrelse på 1, og det er ingen som planlegger at eventuelt like stoler må komme etter hverandre på rekke. Det blir minst like god flyt om man har en miks av ulike stoler nedover linjen.

Produktene til SB Seating er modulariserte. Det betyr at en ferdig stol består av noen hoveddeler som er montert sammen. Disse er typisk fotkryss, gasslift, setebeslag, sete, rygg, armlener, hodehviler osv. Hver av disse komponentene finnes i et antall varianter, og er produsert i et begrenset antall allerede. De kan alle sammen monteres sammen med hverandre til raskt å bli en stol. De har felles grensesnitt. For eksempel passer alle gassliftene oppi fotkryssenes senterhull, og alle trinsetypene kan trykkes fast på alle fotkryssene. Alle variantene av rygger for en stolmodell kan velges, og om det skal være hodehviler på stolen så passer festene til de valg som er gjort i forveien. Det er allikevel på stoff kundene virkelig kan boltre seg og skaffe seg sin favorittstol. Stolene kan bli tapetsert i et stoff etter eget ønske, både i form, type stoff og farge. Det er rett og slett noe for enhver smak, og det setter over 1000 kunder pris på hver dag! De ordrene som monteres i dag er påbegynt hos sømpartneren en dag tidligere. Trekkene har ankommet fabrikken i natt, og sendes alle ut på ferdige stoler i løpet av dagen og kvelden i dag. Vi er stolte av å levere kundespesifikke kontorstoler på 3 dager i Norge og 5 dager i Europa!

Automatisering har vært mulig på flere av operasjonene. Naturligvis først på de komponenter som går i stort antall, men også andre steder der vi har kunnet sette inn roboter eller annet automatisk utstyr er det gjort. Automatiseringsløsningene er sammen med den fleksible arbeidsstokken grunnen til at vi har blitt så effektive at vi kan ha vår produksjon i Norge. Vi ser faktisk på produksjonen i dette landet som en fordel. Her hjemme har man tilgang til operatører med kommunikasjonsevner og vilje til å ta ansvar. Setter vi inn nytt utstyr kommer det raskt i drift. Det er dessuten mange gode løsninger i dagens produksjon som kommer fra våre ansatte. Det er tross alt de som er best på kontorstoler i dette landet!

Siden vi produserer etter ordre er ingen dag lik. Det innebærer at belastningen i produksjonen kan flytte seg, og da må operatørene hjelpe til der det er behov. Dette er et eksempel på det vi kaller ansvarskompetanse. Vi koordinerer oss i raske møter ved lunsjtider, for alle ordrene som er planlagt ferdig i dag skal ut denne dagen. I morgen har vi 1000 nye kunder som skal få sine drømmestoler!

 

"Stolene fra
SB Seating er kontorstolenes Rolls Royce"

Robert Holm

Masseprodusert
skreddersøm
i norske bedrifter

KONTAKT CITY INDUSTRIAL:

Lars.Skjelstad@sintef.no
930 86 685

SENIORFORSKER
TEKNOLOGILEDELSE